dilluns, 25 de gener del 2021

Open Research Europe: Nova plataforma de publicació en obert


El març de 2020, la Comissió Europea atorgava un contracte a F1000 Research per posar en marxa una plataforma per publicar articles científics resultants de projectes finançats en els programes Horitzó 2020 i  Horitzó Europa. F1000 Research és el proveïdor d'altres plataformes similars impulsades per finançadors privats com Wellcome Trust o la Fundació Bill & Melinda Gates, i finançadors públics com el Health Research Board irlandès, entre altres.

En relació amb aquesta notícia, el passat 20 d'octubre, dins de la Setmana de l'Accés Obert 2020, va tenir lloc el webminar Més enllà de la publicació en accés obert: les plataformes de publicació  organitzat pel CRAI de la UB, on es va parlar de les plataformes de publicació en obert i de la F1000 Research.

Tal com es preveia a l'acord de la Comissió Europea i F1000 Research, la plataforma s'ha posat en funcionament a principis de l'any 2021 i porta el nom d'Open Research Europe. Té per objectiu facilitar a tots els beneficiaris d'Horitzó 2020 i Horitzó Europa una plataforma de qualitat per a la publicació dels seus resultats de recerca en accés obert, sense cost associat, i en total conformitat amb les polítiques d'accés obert de la Comissió. Actualment la plataforma està en fase de prellançament i oberta a publicacions de les següents àrees de coneixements: Natural Sciences, Engineering and Technology, Medical and Health Sciences, Agricultural Sciences, Social Sciences i Humanities and the Arts. Les publicacions presentades i acceptades durant aquesta fase de prellançament d'Open Research Europe seran publicades en el llançament oficial de la plataforma el març de 2021. Aquest nou servei de publicacions seguirà disponible per als beneficiaris de H2020 i Horitzó Europa una vegada finalitzin els seus projectes.

Més informació a la següent infografia

dimecres, 20 de gener del 2021

Els acords transformatius

Cada cop més, les agències finançadores de recerca demanen la publicació dels resultats de la recerca en obert, però les principals revistes donen accés als articles majoritàriament per mitjà de subscripció. Les grans editorials científiques normalment permeten la publicació en obert a les seves revistes híbrides a canvi del pagament d'una tarifa anomenada APC (Article Processing Charge). Això ens porta a una doble facturació, les editorials cobren per llegir (la subscripció) i també, per publicar (l'APC) . Aquest problema ha portat a les institucions de diversos països a negociar amb les grans editorials nous models econòmics.

Els acords transformatius son nous contractes negociats entre biblioteques o consorcis i els editors que transformen el model actual de negoci de la publicació de revistes acadèmiques. Es caracteritzen per usar els diners tradicionalment destinats a les subscripcions (pagar per llegir) a un nou model que a més de pagar per llegir, inclou el preu de publicar en accés obert (APC).

La CRUE (Conferencia de Rectores de las Universidades Españolas) ha obert un procés de negociació amb les editorials científiques American Chemical Society (ACS), Elsevier, Springer i Wiley per poder aconseguir unes noves condicions contractuals a partir del 2021 per a tot l'Estat Espanyol.  L'objectiu és aconseguir un acord transformatiu perquè, d'una banda, els investigadors no hagin de pagar APC per publicar en les seves revistes i, d'altra banda, s'inclogui una rebaixa en el preu de les subscripcions.

Més informació:


La Universitat de Barcelona, mitjançant el Centre de Recursos per a l’Aprenentatge i la Investigació (CRAI) ha signat un acord transformatiu amb l’editorial Cambridge University Press. Aquest acord permet, a partir de gener de 2021, mantenir l’accés a totes les revistes d’aquesta editorial com fins ara. Però, a la vegada, també permet que els articles que s’hi publiquin on l’autor de correspondència sigui de la Universitat de Barcelona siguin d’accés obert sense cap cost addicional. Aquestes condicions es mantindran fins a la finalització de l’acord, el desembre de 2023.

Els investigadors no cal que paguin cap APC tant si es publica en una revista d’accés obert complet com si es publica en una revista que ofereix l’opció híbrida (publicar puntualment en obert un article en una revista d’accés per subscripció).

Més informació a: Publicar en accés obert